The Nautilus House

I am still searching expressionist houses and Nautilus House is an interesting one like the Bavinger House.

The Nautilus House, designed by Mexican architect Javier Senosiain Organic Architecture, combines modern architecture with contemporary art and belongs to the category of “organic work” of the architect, inspired by the sea.

Casa_Nautilus_18

An Exhibition

Duygu Tüntaş • 30

I guess 3 weeks ago, I’ve joined to an exhibition in MD1927, organised by Duygu Tüntaş named as 30. I don’t have very good knowledge about photography, but I need to admit that I was very amazed, the black and white photography composition was very succesful. After the exhibition I started focus on the aspects what makes a good photographer a good photographer, therefore what Duygu Tüntaş told in Mimarlar Derneği was very good experiment for me.

I want to mention a little bit more about the exhibition and the knowledge she thought us during the exhibition.

While taking photography, the camera and the optic lens are very important, but besides the technical devices, good shooting will take time. You might take the same zone several times until you find the best one, because the sunlight will change, even the people who pass that zone is different. She also mentioned that in one of the lectures, her teacher knew that she was very good at what she was doing, so because her teacher wanted Duygu Tüntaş become better at photography, she forced her more. So, taking a good shoot can sometimes be painful, but you cannot achieve it until you work very hard. Also, I guess editing a photo isn’t a bad thing unless you don’t change it all the way down. Playing with it a bit is OK. 🙂

File_001 (1).jpeg

File_001

The images I took from the exhibition aren’t high in quality, because I used my phones cam, however without any doubt Duygu Tüntaş’s photographs are amazing. My favorite ones were Manhattan from Brooklyn (2016) and Whitney Museum (2015). Unfortunately I don’t have them, but I need to say that the textural contrast created in Manhattan from Brooklyn took my attention and I found it very succesful, and the facade of Whitney Museum was taken as photograph, and as far as I remember, the facade was glass all the way down. So, because it contained four windows, somehow it was zoning four different parts of the museum.

I really liked her exhibition, she has been a good inspiration for me. You can also check her instagram account, she has lots of beautiful photographs there too.

A Big Change in My Project

So from the first jury until now, my project has gone through a big change, not only the layout of my design, but also the references I took is different, maybe some might be still the same. The second prejury was one which I was not used to, however it was very similar with blogging and designing a portfolio. Let me briefly tell what I have done so far.

My design started with referring to traditional Chinese courtyard houses and Saltzman House. As stated by Lui and Awotona, Chinese courtyard houses were the “ideal model” and it protected inhabitants from outside forces such as harsh weather conditions and wild animals (n.d., p. 5-6).

The designer of Saltzman House, Richard Meier, was more sculptural in his manipulation of solid and void. Relating to his architectural design language, the spaces in Saltzman House are created with the subtraction of volumes (Roth L.&Roth C, 2016).

sayfa3.jpg

Aggregating the idea behind Chinese courtyard houses and the method Meier used to create spaces formed my design, so rather than creating courtyards which are defined by spaces and walls for protection, I subtracted rectangular parallelepiped from the ground and placed the spaces in it to create a safe zone. This way because it was under the ground level, the outside forces were minimized.

sayfa4.jpg

One other special feature is, courtyards were interconnecting the spaces and there was linear orientation. So, in my design, there also was a dominant linearity and spaces were connected with the help of courtyards which each had its own special quality.

sayfa5.jpg

Through the process, introducing an environment became a necessity, and I presented a sub-urban area. The sub-urban area is expanded into a forest nearby and my design is located in that forest near by a slightly sloped hill. A road passes 40 metres away from the South-West of the house.There are houses 100-150 metres away around the house. There is a similiar weather condition of mediterranean climate .

sayfa6.jpg

 To discover the relationship in-between nature and man-made, I analysed Frank Wright Lloyd’s Waterfall House. Lloyd designed something very unique and placed a house right on top of the waterfall, because he strongly supported that the house must become the part of the landscape and the nature. There should be a direct access to the waterfall and the sound of the waterfall should echo in the house. (Cole, n.d., p.72).

sayfa7

Refering what has been done in Waterfall House, one other source I looked was the Atrium House by Erkut Şahinbaş. In Atrium House, the courtyard is leveled down towards the sea. The spaces, including the courtyard, are smoothed with different levels and this helped man-made and nature to become a whole (Vitra, 2016, p. 38).

sayfa8.jpg

Because there was a quite distance in between the spaces and the vegetation, to empower relations in between nature, man-made and inhabitant, I gradually elevated my spaces and they started to get closer to the ground level. Some were elevated until it become to the same level with the ground and some were placed on top of artificial grounds and, courtyards were opening to the surrounding environment. Therefor, I took reference from Atrium House, the method used to engage the nature and man-made by elevating spaces smoothly. I also took reference from Waterfall House, the way it opened directly to the water, in a similar sense, the way my courtyards open to the surrounding area, the forest.

sayfa9.jpg

References taken from BB House by BAK Architects and Balancing Barn by MVRDV is forming the sloped hill and integrating the hill with man-made structure and nature. The sloped hill is designed by taking reference of BB House’s sloped site. In BB House, spaces are gently inserted into the hill (Jodidio, 2015, p.126). The hill creates a smooth transition between spaces and helps the spaces to become a whole with its surrounding. So, the hill in my design has similar gradient, however the site is mirror imaged to make connections with Balancing Barn. As in Atrium House, slope provides smooth transition and it helps to connect the spaces on the hill and on the ground levels. Balancing Barn has half of the structure long cantilever which floats on the air (Bradbury, 2012, p.28). Interpreting from the research, as one walks along the house, he experiences nature first at ground level and ultimately at tree height. The linear structure provides the stage for a changing outdoor experience. Balancing Barn is adapted to my design, therefor the inhabitant first, experiences views from different ground levels and eventually he experiences a view from the tree height.

sayfa10_2.jpg

Reference taken from Casa Ventura by Tatiana Bilbao is related with the spatial order. The slope helps to differentiate shared and individual used spaces. At the very lower levels, shared spaces are placed. The spaces for an individual use is placed on higher levels.

sayfa13.jpg

Luis Barragan’s Plaza y Fuente del Bebedero is famous with its tall white walls which define courtyards and frame views (O’Leary, 1997, p.162). Taking reference from the method he used, I engaged my spaces to the surrounding nature.

sayfa10.png

sayfa11

Workshop at Kaktüs Smooties & More

Few weeks ago, a friend of mine from Bilkent University called and invited me to one of the workshops they arranged as Bilkent Gastronomy Society. I went to Kaktüs make three types of smoothies and energy balls. I like the smoothie with celery flavored one the best. I enjoyed the time I spent there very much, and I wanted to share it with you.

A small note: Nobody liked the smoothie with celery and cucumbers, I guess it was cucumber, but you should give it a try.  Also, don’t miss the delicious energy balls. They are like a piece of chocolate, heaven.

Kaktüs_2.png

This was the only picture we took as a group.

Bavinger House

stringio

Bavinger House is designed by Bruce Goff, one of the leading architects of the Expressionism. Researching for my one other lesson and ended up with this very interesting house. The texture of the used material is catching ones eye quickly.

Evoking a castle-like sense of earthy monumentality the home rises against the forested landscape, eventually reaching its ultimate point. *

It really is evoking a sense of being inside of a fairy tale story. A small post. See you!:)