Final Jury

METADATA-/scanq/scantofile0049.tifMETADATA-/scanq/scantofile0050.tifMETADATA-/scanq/scantofile0051.tifMETADATA-/scanq/scantofile0052.tifMETADATA-/scanq/scantofile0053.tifMETADATA-/scanq/scantofile0054.tifMETADATA-/scanq/scantofile0055.tif

I will inform you about my project in my next post with my design model. 🙂

Advertisements

An Exhibition

Duygu Tüntaş • 30

I guess 3 weeks ago, I’ve joined to an exhibition in MD1927, organised by Duygu Tüntaş named as 30. I don’t have very good knowledge about photography, but I need to admit that I was very amazed, the black and white photography composition was very succesful. After the exhibition I started focus on the aspects what makes a good photographer a good photographer, therefore what Duygu Tüntaş told in Mimarlar Derneği was very good experiment for me.

I want to mention a little bit more about the exhibition and the knowledge she thought us during the exhibition.

While taking photography, the camera and the optic lens are very important, but besides the technical devices, good shooting will take time. You might take the same zone several times until you find the best one, because the sunlight will change, even the people who pass that zone is different. She also mentioned that in one of the lectures, her teacher knew that she was very good at what she was doing, so because her teacher wanted Duygu Tüntaş become better at photography, she forced her more. So, taking a good shoot can sometimes be painful, but you cannot achieve it until you work very hard. Also, I guess editing a photo isn’t a bad thing unless you don’t change it all the way down. Playing with it a bit is OK. 🙂

File_001 (1).jpeg

File_001

The images I took from the exhibition aren’t high in quality, because I used my phones cam, however without any doubt Duygu Tüntaş’s photographs are amazing. My favorite ones were Manhattan from Brooklyn (2016) and Whitney Museum (2015). Unfortunately I don’t have them, but I need to say that the textural contrast created in Manhattan from Brooklyn took my attention and I found it very succesful, and the facade of Whitney Museum was taken as photograph, and as far as I remember, the facade was glass all the way down. So, because it contained four windows, somehow it was zoning four different parts of the museum.

I really liked her exhibition, she has been a good inspiration for me. You can also check her instagram account, she has lots of beautiful photographs there too.

A Big Change in My Project

So from the first jury until now, my project has gone through a big change, not only the layout of my design, but also the references I took is different, maybe some might be still the same. The second prejury was one which I was not used to, however it was very similar with blogging and designing a portfolio. Let me briefly tell what I have done so far.

My design started with referring to traditional Chinese courtyard houses and Saltzman House. As stated by Lui and Awotona, Chinese courtyard houses were the “ideal model” and it protected inhabitants from outside forces such as harsh weather conditions and wild animals (n.d., p. 5-6).

The designer of Saltzman House, Richard Meier, was more sculptural in his manipulation of solid and void. Relating to his architectural design language, the spaces in Saltzman House are created with the subtraction of volumes (Roth L.&Roth C, 2016).

sayfa3.jpg

Aggregating the idea behind Chinese courtyard houses and the method Meier used to create spaces formed my design, so rather than creating courtyards which are defined by spaces and walls for protection, I subtracted rectangular parallelepiped from the ground and placed the spaces in it to create a safe zone. This way because it was under the ground level, the outside forces were minimized.

sayfa4.jpg

One other special feature is, courtyards were interconnecting the spaces and there was linear orientation. So, in my design, there also was a dominant linearity and spaces were connected with the help of courtyards which each had its own special quality.

sayfa5.jpg

Through the process, introducing an environment became a necessity, and I presented a sub-urban area. The sub-urban area is expanded into a forest nearby and my design is located in that forest near by a slightly sloped hill. A road passes 40 metres away from the South-West of the house.There are houses 100-150 metres away around the house. There is a similiar weather condition of mediterranean climate .

sayfa6.jpg

 To discover the relationship in-between nature and man-made, I analysed Frank Wright Lloyd’s Waterfall House. Lloyd designed something very unique and placed a house right on top of the waterfall, because he strongly supported that the house must become the part of the landscape and the nature. There should be a direct access to the waterfall and the sound of the waterfall should echo in the house. (Cole, n.d., p.72).

Refering what has been done in Waterfall House, one other source I looked was the Atrium House by Erkut Şahinbaş. In Atrium House, the courtyard is leveled down towards the sea. The spaces, including the courtyard, are smoothed with different levels and this helped man-made and nature to become a whole (Vitra, 2016, p. 38).

Because there was a quite distance in between the spaces and the vegetation, to empower relations in between nature, man-made and inhabitant, I gradually elevated my spaces and they started to get closer to the ground level. Some were elevated until it become to the same level with the ground and some were placed on top of artificial grounds and, courtyards were opening to the surrounding environment. Therefor, I took reference from Atrium House, the method used to engage the nature and man-made by elevating spaces smoothly. I also took reference from Waterfall House, the way it opened directly to the water, in a similar sense, the way my courtyards open to the surrounding area, the forest.

References taken from BB House by BAK Architects and Balancing Barn by MVRDV is forming the sloped hill and integrating the hill with man-made structure and nature. The sloped hill is designed by taking reference of BB House’s sloped site. In BB House, spaces are gently inserted into the hill (Jodidio, 2015, p.126). The hill creates a smooth transition between spaces and helps the spaces to become a whole with its surrounding. So, the hill in my design has similar gradient, however the site is mirror imaged to make connections with Balancing Barn. As in Atrium House, slope provides smooth transition and it helps to connect the spaces on the hill and on the ground levels. Balancing Barn has half of the structure long cantilever which floats on the air (Bradbury, 2012, p.28). Interpreting from the research, as one walks along the house, he experiences nature first at ground level and ultimately at tree height. The linear structure provides the stage for a changing outdoor experience. Balancing Barn is adapted to my design, therefor the inhabitant first, experiences views from different ground levels and eventually he experiences a view from the tree height.

Reference taken from Casa Ventura by Tatiana Bilbao is related with the spatial order. The slope helps to differentiate shared and individual used spaces. At the very lower levels, shared spaces are placed. The spaces for an individual use is placed on higher levels.

sayfa13

Luis Barragan’s Plaza y Fuente del Bebedero is famous with its tall white walls which define courtyards and frame views (O’Leary, 1997, p.162). Taking reference from the method he used, I engaged my spaces to the surrounding nature.

 

sayfa10.png

sayfa11

Workshop at Kaktüs Smooties & More

Few weeks ago, a friend of mine from Bilkent University called and invited me to one of the workshops they arranged as Bilkent Gastronomy Society. I went to Kaktüs make three types of smoothies and energy balls. I like the smoothie with celery flavored one the best. I enjoyed the time I spent there very much, and I wanted to share it with you.

A small note: Nobody liked the smoothie with celery and cucumbers, I guess it was cucumber, but you should give it a try.  Also, don’t miss the delicious energy balls. They are like a piece of chocolate, heaven.

Kaktüs_2.png

This was the only picture we took as a group.

Process

Analysing a single house is not very simple as it seems and it takes time to understand the small details. So I mean it is a process and it will take time. In my previous post, I said that I was going to post the plans of my design, however let me start by explaining the spatial relations of spaces for the use of an individual inhabitant.

In Moriyama Apartments by SANAA, there are several blocks and each is for designed for a different purpose. Actually, the client can live in those blocks and once he get bored he can move to the other space, but also he can rent the blocks to other. Therefore, here, privacy gains a bigger important, and the architects provide privacy not by using enclosed spaces, on the contrary there are lots of big openings for to use sunlight in the maximum efficiency. However the openings are placed very neatly, so nobody will be interrupted by their neighbor. So, to understand the organisation of the openings, I analysed each floor plan individually and then superimposed them.

Superinpose-1

So in this condition, if two different blocks have openings which see each other, then to provide privacy, the floors also have to be in different level. Thus, because the distance in between those blocks are very small, nobody will feel like they are being watched. (Floor plan and the first plan are superimposed. The grey zone is being zoomed to provide better information of the defined condition.)

Need to state that, there is two conditions were the openings can face each other.

Analyese of the openings_1.jpg

If the two spaces are combined, then the openings can face each other to provide access.

Analyese of the openings_2.jpg

Here, the openings do not directly face each other, however they see other. Also, we must consider the distance between the blocks. Because they are far away from each other, no one will see the interior.

new doc 49

If there is openings on the facades which face each other, the opening should be looking directly to the interior. By shifting one opening, that shifted one will face the borders of the other spaces facade. Windows opposite is offset.

Other openings in the design which is not contrary  of the above are acceptable. An opening can look the street, an opening can see the garden, if only if, the opening is not interrupting other block’s interior.

In M House there are several openings, light wells, used as to provide daylight in the interior, and there are 3 light wells in M House. One is differentated with it’s scale. The big light well devides the two main space and on the other hand, it is used as conneting the two main spaces. In the image above, the colored parts of the plans and the sections show the relations a light well provides. So in my design, the light wells are going to differantiate each of the spaces which are going to be used by an individual. In my design, as it was in M House, the light wells are also used as servant spaces. It containes the staircase.

I’ll arrange my spaces refering to these conditions. My next post will contain the drawings and the model of the M House.